ÚVZ SR |MM| Kvalitná zmrzlina by mala zodpovedať nasledovným zmyslovým požiadavkám:
✅ vôňa a chuť musí byť príjemná, charakteristická po použitých surovinách,
✅ farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám,
✅ konzistencia má byť hladká, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (napr. ovocie, orechy).
Určiť, či je zmrzlina zdravotne bezpečná, však na základe senzorických vlastností nie je často možné. Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR v tomto kontexte upozorňuje, že bezpečnosť sa nemusí prejaviť zmenenými zmyslovými vlastnosťami.
Bezpečnosť zmrzliny môže byť z pohľadu chemického zloženia (prítomnosť nepovolených farbív, prekročenie najvyššie prípustného množstva farbiva), prítomnosti alergénov (neuvedenie správnych pri predaji) alebo z pohľadu mikrobiálnej kontaminácie potvrdená iba na základe laboratórnych analýz.
NA ČO SI DAŤ POZOR PRI KÚPE NEBALENEJ ZMRZLINY?
- Či sú uvedené informácie o prítomnosti alergénov,
v prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 musí byť uvedená informácia „môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí“ v prípade ak ich zmrzlina obsahuje, - Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. ⚠ Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti a starší ľudia.