ISSN 1338-032X

Kabinet schválil Národný akčný plán boja proti terorizmu do roku 2027

MV SR |MM| Koncepčný dokument, ktorý na rokovanie vlády v stredu 12. júna 2024 predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, vychádza  z Bezpečnostnej stratégie SR, strategických dokumentov prijatých na úrovni EÚ a úloh vyplývajúcich z medzinárodných záväzkov. Na vypracovaní akčného plánu participovali všetky zložky bezpečnostného systému štátu.

Prostredníctvom navrhnutých úloh Slovenská republika reaguje na zmeny bezpečnostného prostredia berúc do úvahy súčasnú dynamiku a trendy terorizmu v Európe a vo svete.

Schválený akčný plán  predstavuje koordinované strategické riešenie, obsahuje 30 úloh, ktoré sú koncipované do štyroch hlavných pilierov – prevencia, ochrana, pripravenosť a koordinácia, povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Dôraz sa kladie najmä na oblasť prevencie a koordinovaného zapojenia všetkých zainteresovaných subjektov v oblasti boja proti terorizmu, ako aj na zabezpečenie efektívnej národnej a medzinárodnej spolupráce.

Kľúčovým predpokladom efektívnej reakcie štátu na teroristické hrozby je celospoločenský prístup k bezpečnosti.

V tejto súvislosti je nevyhnutné precízne nastavenie procesov zapojenia a vzájomnej koordinácie bezpečnostných zložiek, štátnych orgánov, akademickej obce, ako aj občianskej verejnosti.

Aktuálnym fenoménom je značne zraniteľné prostredie v školách, nepriaznivo ovplyvňované aj sociálnymi médiami a internetom, ktoré ohrozujú zdravý vývoj a formovanie detí a mládeže. Výzvou súčasnosti je zachytiť akýkoľvek prejav rizikového správania v školskom prostredí a následne náležitým a včasným spôsobom intervenovať. V tejto súvislosti akčný plán ukladá ministerstvu vnútra do konca roku 2025 vypracovať stratégiu ochrany tzv. mäkkých cieľov, čiže koncept opatrení,  ktoré pomôžu vyrovnať sa so situáciou závažného násilného útoku.  Ministerstvo vnútra bude tiež vyvíjať aktivity pre zvyšovanie povedomia obyvateľstva o nahlasovaní podozrivých aktivít a o správaní sa v prípade teroristického ohrozenia.  

Štát v spolupráci s mimovládnym sektorom musí zaviesť systematický prístup na včasnú identifikáciu prejavov násilného extrémizmu a terorizmu, samovražedných a iných sklonov u mládeže, a to najmä v školskom prostredí, a následne aj vhodnú komplexnú intervenciu.

V oblasti prevencie je potrebné intenzívne využívať európske informačné systémy na odhaľovanie, monitorovanie a identifikáciu osôb predstavujúcich teroristickú hrozbu, a to najmä v procese migrácie a azylu.

Ministerstvá musia analyzovať predpisy upravujúce vytváranie účinných predpokladov na boj proti terorizmu, ako aj posilniť pripravenosť zložiek participujúcich na hospodárskej mobilizácii.

V oblasti ochrany je potrebné systematicky identifikovať  potenciálne teroristické hrozby v online priestore, vyhodnocovať ich a prijímať opatrenia, súčasťou úsilia  má byť aj výmena poznatkov o komunikačných platformách, nových technológiách a teroristických hrozbách v kyberpriestore.

Rezort spravodlivosti má na základe akčného plánu iniciovať diskusiu o legislatívnej úprave použitia ITP spravodajskými službami, ktorá by v mimoriadne závažných prípadoch umožnila využívať ich aj bez predchádzajúceho súhlasu sudcu. Súhlas by sa vydával dodatočne.

Spravodajské  služby silových rezortov by zároveň mali pristúpiť k optimalizácii legislatívnych a organizačno-technických možností prístupu do informačných systémov verejnej správy či technických systémov určených na zhotovovanie zvukovo-obrazových záznamov z verejne prístupných miest, čo je podľa akčného plánu dôležité pre plnenie úloh na úseku boja proti terorizmu, ako aj násilného extrémizmu. Rovnako by mali aktualizovať zmluvy o vzájomnej spolupráci na domácej úrovni, spolupracovať so zahraničnými partnermi a aktívne prispievať do zahraničnej výmeny informácií.

Nevyhnutné bude navyšovanie personálnych a materiálno-technických kapacít. V prostredí ministerstva vnútra akčný plán ukladá výrazne zvýšiť kapacity úradu zvláštnych policajných činností MV SR či  organizačne zabezpečiť  a materiálno-technicky obmeniť, zrekonštruovať a doplniť  pyrotechnickú službu.

Plán predpokladá aj zvyšovanie odbornosti a výcvikov, pričom je potrebné zamerať sa na koordináciu zainteresovaných zložiek v prípade vzniku vysokoprofilových incidentov teroristického charakteru.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Mimoriadna situácia na cestách. Uzavreté cesty na Záhorí!

KR PZ Trnava |MM|  Polícia upozorňuje vodičov na uzavreté cesty, jedná sa o tieto úseky: ➡️ Cesta II/581 Podbranč-Myjava ➡️...

Rešpektujte dopravné značky! Niektoré cesty sú ťažko prejazdné a plné vody!

KR PZ Trnava |MM| Polícia v súvislosti so silnými dažďovými prehánkami a stále stúpajúcou hladinou riek a potokov,...

Policajti pátrali po ušlom väzňovi. Cvičili v reálnom prostredí ústavu v Leopodove

KR PZ Trnava |MM| Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Trnave, sa vo štvrtok zúčastnili súčinnostného cvičenia organizovaného Ústavom...

Slovenskí reprezentanti paralympijských hier v Paríži si prevzali ocenenia

Miroslav Košírer | Bratislava |  Predseda Slovenského paralympijského zväzu (SPV) Ján Riapoš v areáli Slovenského plynárenského priemyslu v...

EĽSP: Slovensko porušilo práva otca na kontakt so synom

MS SR |MM| Európsky súd pre ľudské práva (EĽSP) vyniesol rozsudok v prípade L. B. proti Slovenskej republike,...

Vodiči pozor! V okrese Senica je zatopená cesta

KR PZ Trnava |MM| Polícia upozorňuje, že v súvislosti so silnými dažďovými prehánkami je cesta II/501 medzi Cerovou...

Záchranársky vrtuľník Leonardo AW189 by sa mal dostať na Slovensko na jeseň tohto roku

MV SR |MM| Ministerstvo vnútra SR uzavrie dodatok k zmluve o nákupe vrtuľníka Leonardo AW189, ktorého užívanie sa...

Dávajte si pozor na cestách!

Prezídium PZ SR |MM|  Policajný zbor upozorňuje na bezpečnosť a ohľaduplnosť na cestách počas silných dažďov. Mohutné dažde...

Minister Raši na otvorení kancelárie Karpatského euroregiónu: Program Interreg PL-SK prináša Bardejovu a okoliu ďalšie milióny z eurofondov

MIRRI |MM| Kroky ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho dnes spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom...

Z dôvodu intenzívnych zrážok a rizika povodní zasadal včera krízový štáb

HaZZ |MM|  Krízový štáb pod vedením ministrov vnútra a životného prostredia, za účasti prezidenta HaZZ Adriána Mifkoviča, dnes...

Posun v prípade streľby v Trnave. Vyšetrovateľ obvinil dvoch mužov

KR PZ Trnava |MM|  Policajti kriminálnej polície OR PZ v Trnave, od prvého momentu intenzívne pracujú na prípade...

2,9 promile, 2,7 promile, 2,5 promile a opäť 2,5 promile, všetko zrelí páni

KR PZ Prešov |MM|  V stredu (11.09.2024) bol povereným  príslušníkom Okresného dopravného inšpektorátu v Kežmarku  obvinený  z trestného...