ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Mimoriadna situácia na cestách. Uzavreté cesty na Záhorí!

KR PZ Trnava |MM|  Polícia upozorňuje vodičov na uzavreté cesty, jedná sa o tieto úseky: ➡️ Cesta II/581 Podbranč-Myjava ➡️...

Rešpektujte dopravné značky! Niektoré cesty sú ťažko prejazdné a plné vody!

KR PZ Trnava |MM| Polícia v súvislosti so silnými dažďovými prehánkami a stále stúpajúcou hladinou riek a potokov,...

Policajti pátrali po ušlom väzňovi. Cvičili v reálnom prostredí ústavu v Leopodove

KR PZ Trnava |MM| Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Trnave, sa vo štvrtok zúčastnili súčinnostného cvičenia organizovaného Ústavom...

Slovenskí reprezentanti paralympijských hier v Paríži si prevzali ocenenia

Miroslav Košírer | Bratislava |  Predseda Slovenského paralympijského zväzu (SPV) Ján Riapoš v areáli Slovenského plynárenského priemyslu v...

EĽSP: Slovensko porušilo práva otca na kontakt so synom

MS SR |MM| Európsky súd pre ľudské práva (EĽSP) vyniesol rozsudok v prípade L. B. proti Slovenskej republike,...

Vodiči pozor! V okrese Senica je zatopená cesta

KR PZ Trnava |MM| Polícia upozorňuje, že v súvislosti so silnými dažďovými prehánkami je cesta II/501 medzi Cerovou...

Záchranársky vrtuľník Leonardo AW189 by sa mal dostať na Slovensko na jeseň tohto roku

MV SR |MM| Ministerstvo vnútra SR uzavrie dodatok k zmluve o nákupe vrtuľníka Leonardo AW189, ktorého užívanie sa...

Dávajte si pozor na cestách!

Prezídium PZ SR |MM|  Policajný zbor upozorňuje na bezpečnosť a ohľaduplnosť na cestách počas silných dažďov. Mohutné dažde...

Minister Raši na otvorení kancelárie Karpatského euroregiónu: Program Interreg PL-SK prináša Bardejovu a okoliu ďalšie milióny z eurofondov

MIRRI |MM| Kroky ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho dnes spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom...

Z dôvodu intenzívnych zrážok a rizika povodní zasadal včera krízový štáb

HaZZ |MM|  Krízový štáb pod vedením ministrov vnútra a životného prostredia, za účasti prezidenta HaZZ Adriána Mifkoviča, dnes...

Posun v prípade streľby v Trnave. Vyšetrovateľ obvinil dvoch mužov

KR PZ Trnava |MM|  Policajti kriminálnej polície OR PZ v Trnave, od prvého momentu intenzívne pracujú na prípade...

2,9 promile, 2,7 promile, 2,5 promile a opäť 2,5 promile, všetko zrelí páni

KR PZ Prešov |MM|  V stredu (11.09.2024) bol povereným  príslušníkom Okresného dopravného inšpektorátu v Kežmarku  obvinený  z trestného...