ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Motoristi môžu prvýkrát prejsť z D4 od Jaroviec na D1 v smere na Trnavu

NDS |MM|  Práce na výstavbe kľúčovej križovatky D1/D4 dosiahli ďalší míľnik. Od včerajšieho večera môžu motoristi prvýkrát využiť...

Smutná nedeľa. Policajti objasňujú okolnosti dvoch tiel bez známok života

K prvej udalosti došlo včera (23.11.2024) krátko pred 13.00h v priestoroch jedného z rodinných domov v treťom bratislavskom...

Veľká nočná akcia po celom Slovensku

Prezídium PZ SR |MM| Počas tejto noci z 22. na 23. novembra prebehla rozsiahla celoslovenská bezpečnostno-preventívna policajná akcia,...

AKTUÁLNE: Na nábreží Dunaja sa potápa loď

Bratislavskí hasiči práve zasahujú pri potápajúcej sa lodi na nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu. Ukotvená loď sa začala potápať...

Lúpež v Liptovskom Hrádku

KR PZ Žilina |MM|  Včera vo večerných hodinách došlo v Liptovskom Hrádku, okr. Liptovský Mikuláš k násilnej trestnej...

25. november-Medzinárodný deň eliminácie násilia páchaného na ženách

Prezídium PZ SR |MM|  25. novembra si celý svet pripomína Medzinárodný deň eliminácie násilia páchaného na ženách. Tento...

Ďalšia výborná práca kriminálnej polície v Bánovciach nad Bebravou

KR PZ Trenčín |MM|  Operatívnym pracovníkom odboru kriminálnej polície OR PZ Bánovce nad Bebravou sa v rámci operatívno...

Exprezidentovi Andrejovi Kiskovi skončila ochrana zabezpečovaná ministerstvom vnútra

MV SR |MM|  Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR na základe vo štvrtok 21....

Tragická dopravná nehoda. Kolobežkár stret s autom neprežil

KR PZ Prešov |MM| Predvčerom podvečer došlo na ceste vedúcej cez obec Stuľany, okr. Bardejov, k vážnej dopravnej...

Minister Drucker predstavil predbežnú správu o efektívnosti výdavkov na regionálne školstvo

MŠVVM SR |MM|  Vláda SR sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala revidovať normatívy na financovanie základných a stredných...

Rajecký privádzač ide do verejného obstarávania

NDS |MM|  Národná diaľničná spoločnosť pokračuje v riešení komplikovanej dopravnej situácie v žilinskom regióne. Len pred pár mesiacmi...

Dôležité dopravné upozornenie na diaľnici D1 v smere Bratislava-Trnava!

Vodiči, pozor na víkendové dopravné obmedzenia! Krajský dopravný inšpektorát upozorňuje na úplnú uzávierku diaľnice D1 v smere Bratislava –...