Prezident SR Peter Pellegrini vystúpil včera s prejavom v New Yorku na Samite budúcnosti, ktorý je súčasťou 79. Valného zhromaždenia OSN. Svetoví lídri na ňom hľadajú riešenia nových výziev, ktorým ľudstvo čelí vrátane využívania digitálnych technológií a umelej inteligencie.

„Technologický pokrok transformoval našu spoločnosť bezprecedentným tempom. Mnohé zmeny prichádzajú častejšie a oveľa rýchlejšie ako v minulosti,“ uviedol v príhovore prezident SR. Ako dodal, napriek tomuto pokroku žijeme vo svete s veľkým množstvom konfliktov a zvyšujúcim počtom porušovaní humanitárneho práva. Vidíme historicky najvyšší počet utečencov a rastúce vplyvy klimatických zmien – nedostatok pitnej vody, suchá, pandémie, chudobu či hladomor. Preto podľa neho musíme reflektovať na tieto fakty.

„Nevieme, čo nás čaká v budúcnosti. Čo však vieme je, že tempo zmien sa už nespomalí. Vieme tiež, že vzdelávanie, inklúzia, investície do mládeže a znižovanie digitálnej priepasti zohrávajú zásadnú úlohu pri príprave na našu digitálnu budúcnosť,“ konštatoval P. Pellegrini. V prezidentovom prejave tiež odznelo, že nikto si nemôžeme vybrať, v ktorej časti sveta sa narodí, každý si však zaslúži rovnakú štartovaciu čiaru aj pokiaľ ide o digitálne technológie. Tie dnes zohrávajú obrovskú úlohu v prístupe k informáciám, vzdelaniu, podnikaniu aj v ceste k lepšiemu životu. Zdôraznil, že prístup k digitálnym nástrojom by nemal byť určený len peniazmi, ale individuálnymi zručnosťami a talentom. „Musíme vytvoriť podmienky na to, čo nazývam „digitálny humanizmus“ – definovať práva a povinností virtuálneho sveta vrátane nástrojov na ich účinné presadzovanie,“ povedal. Podľa jeho vyjadrenia, stojí pred nami neľahká úloha – chrániť identitu ľudí nielen v reálnom, ale aj online svete. Potrebujeme preto viac regulovať online svet, predchádzať lžiam, šíreniu nenávisti aj dezinformáciám.

P. Pellegrini sa domnieva, že najlepší spôsob, ako dosiahnuť lepšiu budúcnosť pre všetkých, je venovať pokroku náležitú pozornosť už teraz. „Prijali sme trojicu dôležitých dokumentov, tzv. Pakt pre budúcnosť, a spolu s ním aj Globálny digitálny pakt a Deklaráciu o budúcich generáciách. Slovensko tieto dokumenty podporilo. Je to výsledok veľmi ťažko sa rodiaceho konsenzu, o ktorom dlhé mesiace rokovali negociačné tímy 193 štátov sveta,“  informoval prezident.

Prezident SR sa dnes stretol na bilaterálnom rokovaní s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Ubezpečil ho, že Slovensko plne podporuje jeho úsilie nastoliť mier vo všetkých nestabilných častiach. Informoval ho aj o podpore Ukrajiny a našom záujme zintenzívniť úsilie medzinárodného spoločenstva o mierové vyriešenie konfliktu.

 

zdroj: prezident.sk