ISSN 1338-032X

Dôverčivých seniorov pripravili podvodníci o viac ako 2,2 milióna Eur

Prezídium PZ SR |MM|  Policajný zbor, aj v priebehu tohto kalendárneho roka, realizuje preventívne akcie zamerané na predchádzanie a eliminovanie trestnej činnosti páchanej na senioroch. Na besedách sú seniori priamo upozorňovaní na nástrahy, ktoré im hrozia v súvislosti s nekalými praktikami podvodníkov. Polícia na realizácii preventívnych aktivít, ktoré súvisia s touto zraniteľnou skupinou obyvateľstva a objasnení trestnej činnosti páchanej na senioroch intenzívne pracuje počas celého roka. Obzvlášť však v mesiaci október, ktorý považujeme za mesiac úcty k starším, pripomíname príbuzným a blízkym seniorov, aby na nich nezabúdali a venovali im dostatočnú pozornosť.

,,V roku 2023 vykonali príslušníci PZ tzv. ,,preventisti“ pre cieľovú skupinu seniori v rôznych častiach Slovenska 1 357 preventívnych aktivít. O niektorých z nich sme priebežne informovali aj na sociálnych sieťach FB a IG účtoch Policajného zboru.

Napriek intenzívnej operatívno-pátracej činnosti, ako aj vykonávaniu aktivít na úseku prevencie evidujeme za minulý rok 186 podvodných konaní páchaných práve na osobách vyššieho veku (nad 60 rokov), pri ktorých boli seniori pripravení celkovo o finančnú hotovosť vo výške 2 255 000,- eur “, upozornil riaditeľ poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

,, Aj napriek neustálym opatreniam, ktoré polícia v tejto oblasti vyvíja sme za prvých

6 mesiacov roka 2024  zaznamenali 54 prípadov špecifickej trestnej činnosti páchanej na senioroch, pri ktorých boli seniori pripravení celkovo o finančnú hotovosť vo výške 428.000,- eur“, doplnil riaditeľ poriadkovej polície.

Preventívna činnosť je adresná a vychádza z potreby reagovať na aktuálne podvodné konania, obeťou ktorých sú seniori. Častým problémom, na ktorý polícia pri vykonávaní preventívnej činnosti pre staršiu vekovú skupinu obyvateľstva naráža, je nízky záujem a osobný kontakt príbuzných so seniorom. Ak seniori nie sú aktívni, nenavštevujú verejné podujatia a združenia, ako sú napríklad kluby seniorov, naše úsilie o osobný kontakt a sprostredkovanie dôležitých informácií na zvýšenie ich bezpečnosti je značne sťažené. Preto sa v rámci prevencie zameriavame na seniorov, ktorí väčšinu svojho času trávia v domácom prostredí s minimálnym sociálnym kontaktom v okolí.

Práve pre túto cieľovú skupinu obyvateľov nad 60 rokov pripravuje každoročne od roku 2022 Policajný zbor v spolupráci so Slovenskou poštou, a.s. preventívny program ,,Seniori, zbystrite pozornosť!“

Cieľom je, aby policajní preventisti v sprievode poštového doručovateľa osobne oslovili starších občanov, ktorí sa môžu stať potenciálnou obeťou podvodného konania. Policajní preventisti tak za prítomnosti poštových doručovateľov, ktorí sú seniorom dôverne známi, upozorňujú osobne seniorov na obozretnosť pri vydávaní finančnej hotovosti neznámym osobám. Policajní preventisti ich upozorňujú na najčastejšie spôsoby (modus operandi), ktoré podvodníci použijú v úsilí pripraviť ich o celoživotné úspory.

„Slovenská pošta a jej zamestnanci si uvedomujú zodpovednosť voči najzraniteľnejším skupinám. Na pošte pracuje takmer štyritisíc poštových doručovateliek a doručovateľov. Priemerne na tejto pozícii pôsobia viac ako desať rokov a s klientmi – seniormi, si za tak dlhý čas vybudovali takmer osobný vzťah založený na vzájomnej dôvere. Veľmi radi preto pomôžeme a podporujeme úsilie Policajného zboru pri ochrane seniorov,  ktorí zvyčajne patria k dlhoročným klientom pošty,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty Vladislav Kupka.

Podvodníci úmyselne volajú niekoľkokrát za sebou, aby znemožnili seniorovi preveriť u príbuzných uvádzané skutočnosti v telefóne. Pre peniaze si prídu k seniorovi osobne alebo ho požiadajú, aby ich priniesol na určené miesto. Sú známe prípady, kedy k seniorovi pošlú taxík.

V niektorých prípadoch podvodníci požiadajú seniora, aby peniaze zaslal na konkrétny účet v banke. Konkrétne číslo účtu podvodníci seniorovi povedia cez telefón, alebo mu ho zašlú cez SMS. V takomto prípade je vhodné, aby senior požiadal o pomoc pracovníka banky.

 

Prípady PODVODNÝCH KONANÍ PÁCHANÝCH NA SENIOROCH z reálneho života: V roku 2023 a v prvej polovici roku 2024 sme zaznamenali tieto prípady:

  1. prípad

Podvodník sa predstaví ako príbuzný, známy, lekár alebo ako policajt. Seniorovi oznámi, že jeho príbuzný napr. vnuk alebo syn, spôsobil dopravnú nehodu, leží  v nemocnici a nemôže komunikovať, lebo si pri nehode odhryzol jazyk a súrne potrebuje peniaze na vyplatenie škody, ošetrenie a neoznámenie prípadu polícii. Seniora dôrazne požiada, aby nikoho nekontaktoval, s nikým túto záležitosť nepreberal, lebo jeho príbuzný bude mať z toho problémy a môže ísť do väzenia, pretože šoféroval pod vplyvom alkoholu a pri nehode ťažko niekoho zranil.

  1. prípad

Podvodník sa predstaví ako zamestnanec Slovenskej pošty a spýta sa seniora, či mu má vydať z peňazí alebo rozmeniť, aby mu mohol vrátiť preplatok a následne podvodník ukončí hovor. Podvodník následne zavolá späť a teraz sa predstaví ako policajt a oznámi seniorovi, že je v nebezpečenstve, pretože v dome, v ktorom býva, sú zlodeji a polícia ho spolu s jeho majetkom chce chrániť. Preto má všetky peniaze, cennosti a zlaté šperky dať do tašky a následne vyhodiť z okna alebo z balkóna.

  1. prípad

Podvodník sa predstaví ako policajt a oznámi seniorovi, že si ho vytypovali páchatelia, ktorí ho chcú vykradnúť. Následne povie seniorovi, aby vložil všetky svoje cenné veci spolu s finančnou hotovosťou do tašky, ktorú má vyhodiť z okna. Podvodník povie seniorovi, že si má ľahnúť na zem a čakať na ďalšie inštrukcie. Sú prípady, keď páchateľ oznámi seniorovi, že mu hrozí odcudzenie finančnej hotovosti z účtu. Následne naviguje seniora do banky, aby vybral z účtu všetky peniaze a vložil ich do papierového vrecka a nechal niekde na ulici, či už na lavičke, pri koši alebo na zemi pri aute.

Úsilím polície je využiť všetky dostupné formy a prostriedky, ako aj spolupráce s inými subjektmi, ktorými je možné predísť páchaniu trestnej činnosti. Obzvlášť pri zraniteľnej skupine ako sú práve seniori.

Veríme, že aj takýmito opatreniami sa nám podarí znížiť počet seniorov na poste obete trestného činu.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Dnes sú dva roky od vraždy v Teplárni

„Dnes, v toto smutné výročie, posielam svoje symbolické objatie každému, kto je objektom nenávisti. Pretože je iný, tak...

Opitý vodič v križovatke nebrzdil, skončil mimo cesty a zvalil stĺp

KR PZ Trnava |MM|  Dopravní policajti z Galanty riešia ďalšieho vodiča, ktorý si neváhal sadnúť za volant pod...

Dnes bude vykonaná skúška sirén!

MV SR |MM|  V piatok 11. októbra 2024 o 12. hodine bude vykonané pravidelné preskúšanie varovnej siete elektromotorických...

No Borders – medzinárodná banerová fotovýstava už len do nedele, 20. 10.!

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripomína finále medzinárodnej banerovej fotografickej výstavy NO BORDERS / Bez...

WWF vydáva Správu o stave planéty 2024: Nasledujúcich päť rokov bude pre život na Zemi rozhodujúcich

WWF Slovensko |MM| V priebehu len 50 rokov poklesla veľkosť populácií voľne žijúcich živočíchov o alarmujúcich 73%. ...

Prezident SR vymenoval Kamila Šaška za nového ministra zdravotníctva

Prezident SR Peter Pellegrini dnes prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Na návrh predsedu vlády Roberta Fica vymenoval...

Po novom na základných školách učí už takmer 500 škôl

MŠVVM SR |MM|  Od septembra 2024 učí podľa nového vzdelávacieho programu už takmer 500 základných škôl. Ďalšie školy...

LAST CALL: Exteriérové výstavy už len do 18. 10. 2024!

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripomína posledné dni sprístupnenia exteriérových výstav: už len do piatku,...

Vyhrážal sa zabitím

KR PZ Trenčín |MM|  Poverený príslušník OO PZ Handlová vzniesol obvinenie 46 ročnému mužovi pre prečin Nebezpečné vyhrážanie. Na...

Dnes je Svetový deň pošty

Slovenská pošta |MM| Dnešok je výnimočný pre všetkých poštárov, pošty a ich zamestnancov. Slávime Svetový deň pošty, ktorý odkazuje...

Minister školstva odmieta politické útoky na školy a učiteľov

MŠVVM SR |MM|  Minister školstva Tomáš Drucker sa dôrazne postavil proti nedávnym útokom extrémistických politikov a dezinformačných médií...

Opitá vodička za volantom prešla do protismeru, po zrážke s druhým autom skončila v poli

KR PZ Trnava |MM|  Dopravní policajti vyšetrujú nehodu, keď mala 46 ročná vodička jazdiť autom Opel Astra pod...